Programma’s die gribfiles downloaden en vervolgens laten zien, zijn er in overvloed. Maar weinig software, ongeacht of het om betaalde of kosteloze versies gaat, kan zich naar onze mening meten met zyGrib. Het gratis programma beperkt zich niet alleen tot windinformatie maar stelt je ook in staat om het weer vanuit allerlei andere invalshoeken te analyseren. Die grote hoeveel opties is op het eerste gezicht wat intimiderend. De bediening is echter voldoende logisch om daar snel je weg in te vinden. zyGrib werd uitgebreid besproken in Zilt Magazine nummer 33 en 34.
Van deze software verschijnen zeer regelmatig updates. Op deze plek vind je altijd de meest recente versie voor Windows, die bovendien op een aantal punten door Zilt Magazine is geoptimaliseerd voor gebruik aan boord. Versie 7 is een belangrijke update die ook geschikt is voor het nieuwe GFS model (14 januari 2015) in de 0.25° resolutie.


Ga voor Apple en Linux versies naar www.zygrib.org

Op deze plek vind je computerprogramma’s die zijn besproken in Zilt Magazine. Redacteuren van Zilt zijn vaak  enthousiaste gebruikers van deze programma’s maar hebben daar geen andere bemoeienis of belangen bij. Helaas kunnen zij geen individuele lezers op weg helpen. Raadpleeg voor hulp, ondersteuning of het antwoord op vragen dus altijd eerst het artikel waarin het desbetreffende programma werd besproken of neem contact op met de maker van het programma…

Het programma qtVLM combineert windinformatie in de vorm van gribfiles met de prestaties van je boot. Hierdoor is het in staat om de meest optimale route, of moment van vertrek te berekenen. Deze routeringssoftware doet een beroep op het doorzettingsvermogen en de kennis van de gebruikers. Als je niet echt handig bent met computers, is dit waarschijnlijk geen geschikte software voor je. Voor alle andere zeilers is dit een buitengewoon krachtig programma dat je helpt bij beslissingen op meerdaagse tochten. Zowel voor vertrek als onderweg. Voorwaarde is wel, dat je beschikt over een prestatiediagram van je boot. Hoe je daar aan komt, lees je in het artikel dat we over het gebruik van qtVLM publiceerden in Zilt Magazine 87/88. Meer info vind je ook op de qtVLM Wiki pagina of op het Cruisersforum.

Zilt ARCHIEF ABONNEREN VOORPAGINA ZILT METEO  |  ZILTEWERELD